فرماندار مراغه با بیان اینکه این شهرستان با تولید ۳۰۰هزار تا ۳۵۰هزار تن سیب، رتبه نخست تولید این محصول در آذربایجانشرقی را داراست، گفت: حدود ۱۹۰ هزار تن از این میزان به سیب درجه یک اختصاص دارد و متاسفانه حدود ۱۵۰ هزار تن آن در سردخانهها انبار شده است.
به گزارش پایگاه تحلیلی خبری رصدمراغا ؛ به نقل از ایرنا ؛ سیدعلی موسوی افزود: این محصول پرآببر پیش از این و طی برخی از سالها به کشورهایی چون روسیه، جمهوری آذربایجان، عراق، هندوستان و پاکستان صادر میشد اما امسال نیز همچون سال گذشته صادرات آن ناچیز بوده است.
وی ادامه داد: طبق آمار سالهای گذشته تا دیماه باید حدقل ۵۰ درصد از سیب درجه یک مراغه به فروش میرسید؛ ضمن توجه به اینکه پارسال نیز کشاورزان و تاجران سیب با چنین شرایطی روبرو و برخی از آنان متضرر شدند.
به گفته وی احداث سردخانه در شهرستان و افزایش ظرفیت این بخش به ۱۹۰هزار تا ۲۰۰ هزار تن که به بستری برای انبارداری این محصول تبدیل شده، تنها اقدام عملی برای افزایش بهرهوری در این زمینه محسوب میشود و با وجود تلاشهای بسیار، همچنان واحدهای فرآوری در شهرستان راهاندازی نشده است.
وی احداث شهرک صنایع غذایی را اقدامی عملی در جهت افزایش بهرهوری سیب در مراغه عنوان کرد و اظهار داشت: مراحل اخذ مجوزها و تامین زیرساختهای مورد نیاز این شهرک به خوبی طی میشود اما راهاندازی آن و سرمایهگذاری برای فرآوری سیب در این شهرک کمی زمانبر خواهد بود.
«موسوی» همچنین روند کُند صادرات به دلیل بسته بودن برخی از پایانهها و محدودیتها، مراجعه نکردن تاجران میوه به مراغه به دلیل ضعف در تبلیغات و فعال نبودن تاجران محلی را از دلایل انبار شدن بخش قابل توجهی از سیب تولیدی مراغه در سردخانهها عنوان کرد و افزود: با این شرایط، حتی اگر سیب مراغه در شب عید هم به سفرههای همه ایرانیان وارد شود، باز هم کشاورزان و تاجران شهرستان متضرر خواهند شد.
معاون استاندار آذربایجانشرقی و فرماندار مراغه اضافه کرد: به نوبه خود مکاتبههای لازم را با مراجع ذیصلاح انجام دادهایم تا متولیان امر چارهاندیشی کنند و از زیان بیش از پیش کشاورزان و تاجران تا حدودی جلوگیری شود.
وی همچنین در ارتباط با اینکه چرا همچنان برخیها به فکر توسعه باغات سیب در مراغه هستند، بیان کرد: اگر واحدهای فرآوری سیب برای تولید کنسانتره، پوره و آب سیب در شهرستان ایجاد شود، ارزش افزوده مناسبی از این محصول کشاورزان عاید میشود اما شهرستان با کمبود آب برای توسعه باغات مواجه بوده و باغداران بهتر است به فکر کشت جایگزین باشند.
وی این را هم اضافه کرد که در نبود واحدهای فرآوری، سیب درجه ۲ حتی درجه سه به جای تبدیل به محصول دیگری با ارزش افزوده بالاتر، در بازار و با قیمت پایین به فروش میرسد و در نهایت سیب درجه یک انبارشده در سردخانهها در انتظار بازار فروش است.
به گزارش ایرنا فرآوری سیب اگرچه در برخی از موارد از جمله تولید «پوره»، ارزش افزوده بسیار چشمگیر و آورده ارزی می تواند داشته باشد اما تاکنون به دلایل متعدد مورد بیتوجهی سرمایهگذاران قرار گرفته است تا همچنان باغداران این شهرستان، طعم تلخ و شیرینِ تکمحصولی بودنِ حوزه کشاورزی مراغه را بچشند.
«علی علیزاده» نماینده مردم مراغه و عجبشیر در مجلس شورای اسلامی نیز اخیرا و در گفتوگو با خبرنگار ایرنا گفته بود که تکمحصولی بودن حوزه کشاورزی مراغه و وابسته شدن باغداران به درآمد «سیب» از یک سو دارای مزیت نسبی و از سوی دیگر برای اقتصاد این شهرستان مشکلآفرین است.
به گفته وی در صورتی که عرضه و تقاضا و صادرات سیب در کل کشور با مشکل مواجه شود، باغداران مراغه بیشترین ضرر را متحمل میشوند اما در عوض مسئولان به واسطه همین تکمحصولی بودن کشاورزی میتوانند برای تولید، فرآوری و عرضه سیب، راحتتر برنامهریزی کنند و به نتیجه برسند.
«علیزاده» با تاکید بر اینکه مردم بدون برنامهریزی قبلی از سوی مسئولان امر، نسبت به ایجاد و توسعه باغها اقدام کردهاند، اضافه کرد: بر همین اساس سالانه بیش از ۴۰۰ هزار تن محصول باغی در این شهرستان تولید میشود و بیش از ۴۵ هزار خانوار از این طریق ارتزاق میکنند اما در مورد بهرهوری این بحثهای زیادی وجود دارد.
نماینده مردم مراغه و عجبشیر در مجلس شورای اسلامی اضافه کرد: این میزان تولید برای مسئولان شهرستان و استان تکلیف ایجاد میکند که برنامهریزی داشته باشند؛ به ویژه آنکه در آینده وجود برخی مشکلات احتمالی از جمله کمبود آب برای باغداران این شهرستان قابل تصور است.
Thursday, 18 April , 2024